شهروندان مصری برای سفر به ایران نیازی به اخذ ویزا ندارند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفته است که براساس توافق جدید ایران و مصر، "در اینجا اعلام می کنم که روادید شهروندان مصری، توریست ها و تجار به طور یکجانبه و از ماه آینده از طرف ایران لغو می شود."خبرگزاری خاورمیانه - خبرگزاری دولتی مصر - به نقل از علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، گزارش کرده است که جمهوری اسلامی به طور یکجانبه روادید سفر شهروندان مصر را لغو کرده است.
ظاهرا توافق دو کشور دراین زمینه، جنبه یکطرفه داشته و دولت مصر از اقدام متقابل و لغو روادید برای شهروندان ایرانی علاقمند به سفر به مصر خودداری ورزیده و آنان همچنان نیازمند ویزا هستند.
تصمیم ایران در زمینه لغو یکجانبه روادید سفر، اقدامی بدون سابقه نیست و جمهوری اسلامی در موارد دیگری نیز ویزای سفر شهروندان خارجی به این کشور را لغو کرده بی آنکه طرف مقابل تسهیلات مشابهی را در دسترس شهروندان ایرانی قرار دهد.
از جمله، چندی پیش اعلام شد که شهروندان جمهوری آذربایجان برای ورود به ایران، نیازی به اخذ روادید ندارند اما ایرانیان برای سفر به آن کشور، باید ویزای ورود دریافت کنند.
همچنین، برنامه ایران برای لغو یکجانبه روادید با تاجیکستان به دلیل عدم موافقت دولت آن کشور به نتیجه نرسید و در تابستان سال جاری هم، دولت قیرقیزستان اعلام کرد که شرایط ایرانیان با ضوابط آن کشور برای لغو روادید ورود انطباق ندارد.
پس از آغاز ریاست دوره ای جمهوری اسلامی بر جنبش غیرمتعهدها، مقامات دولتی گفتند برنامه ای را برای لغو روادید سفر به شصت کشور در دست اجرا دارند اما هنوز این برنامه عملی نشده است.
در حال حاضر، ایران با شماری از کشورهای جهان دارای قرارداد لغو روادید است که برخی از آنها عبارتند از ارمنستان، اوگاندا، اندونزی، بولیوی، بنگلادش، ترکیه، سوریه، مالزی، نپال، جزایر کوک، هائیتی و چند کشور دیگر.
در سال های قبل از انقلاب اسلامی، بین ایران و شماری از کشورهای جهان، از جمله بسیاری از کشورهای اروپایی، قرارداد لغو روادید امضا و به اجرا گذاشته شده بود که اکثر آنها در جمهوری اسلامی لغو شد.
توافقنامه های لغو روادید پس از تصویب قوه مقننه، جنبه قرارداد بین المللی و قابلیت اجرایی می یابد.
روابط با مصر
چند ماه پیش، علی اکبر صالحی که در صدد سفر به نوار غزه از طریق گذرگاه مرزی رفح با مصر بود، گله کرد که با وجود درخواست های مکرر، دولت مصر از صدور ویزای سفر او به آن کشور خودداری کرده است. دولت مصر همچنین از صدور روادید سفر به برخی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی، از جمله نمایندگان مجلس، خودداری ورزید.
علی اکبر صالحی به عنوان عضو هیات دولت ایران در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری را در سفر به قاهره همراهی می کند.
ایران و مصر در سال های قبل از انقلاب روابط نزدیکی داشتند اما این روابط بیش از سی سال پیش به دستور آیتالله روحالله خمینی قطع شد و هنوز هم دو کشور دارای روابط کامل دیپلماتیک نیستند.
رئیس جمهوری ایران در جریان این سفر کوشیده است تا روابط دوجانبه را بهبود بخشد و در دیدار با رئیس جمهوری و شمار دیگری از مقامات سیاسی و دینی مصر، تاکید داشته است که همکاری ایران و مصر به سود هر دو کشور و منطقه خواهد بود.
به گفته ناظران، با وجود تمایل مقامات ایرانی به گسترش روابط با مصر، دولت مصر تا کنون گرایش چندانی به این موضوع نشان نداده اند در حالیکه برخی از گروه های مذهبی و جناح های سیاسی مصر، به خصوص اسلامگرایان تندروتر، نزدیکی دو کشور را به سود مصر ندانسته اند.
همچنین، برخی از کشورهای منطقه، به خصوص کشورهای عرب خلیج فارس، نگران آن هستند که دوستی ایران و مصر باعث شود تا حکومت روحانیون شیعه در ایران، که از دید آنان دارای اهداف توسعهطلبانه است، با آزادی عمل بیشتری اهداف خود را در منطقه دنبال کند.
آقای احمدی نژاد بدون اشاره به مخالفان نزدیکی ایران و مصر گفت کسانی در صدد جلوگیری از همکاری "دو ملت بزرگ" مصر و ایران هستند هر چند حل مشکلات منطقه، به خصوص مساله فلسطین، مستلزم این همکاری است.
در حالیکه مقامات و رسانههای دولتی ایران حضور هیات عالیرتبه ایرانی در قاهره را به عنوان نشانه ای از تمایل دوجانبه به برقراری و تقویت روابط گزارش کرده اند، مقامات مصری عمدتا این سفر را در چارچوب شرکت سایر کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ارزیابی کرده اند و به خصوص تاکید داشته اند که بهبود روابط با ایران به زیان کشورهای دیگر نخواهد بود.
علاوه بر این، ایران و اکثر کشورهای عرب، از جمله مصر، در دو زمینه اختلاف نظر اساسی دارند و این اختلاف نظر را می توان از عوامل اصلی بازدارنده حرکت دو کشور به سوی بهبود روابط توصیف کرد.
مصر، و اکثر کشورهای عرب و بسیاری از کشورهای اسلامی، برخورد حکومت سوریه با مخالفان را محکوم دانسته و خواستار کناره گیری بشار اسد، رئیس جمهوری آن کشور هستند اما جمهوری اسلامی از معدود کشورهای حامی آقای اسد بوده و از راه حل های مورد نظر او برای این بحران حمایت می کند.
در مورد حرکت اعتراضی در بحرین هم، حضور روحانیون شیعه در راس این حرکت باعث سوء ظن کشورهای عرب، به خصوص همسایگان بحرین در مورد دخالت جمهوری اسلامی در این کشور و تلاش برای ایجاد حکومتی شبیه جمهوری اسلامی ایران در بحرین شده هر چند مقامات ایرانی این اتهام را رد کرده اند
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر