چکیده :در حالی که اختلافات اقتدارگرایان حاکم به اوج خود رسیده و دولت و مجلس و دیگر دست اندرکاران حاکمیت هریک تقصیر مشکلات را به گردن دیگری می اندازند، به نظر می رسد که رهبری با دستور پرداخت پول به مردم در ماه پایانی سال قصد دارد قدری از نارضاینی مردم کم کند؛ هرچند با قیمت های فعلی به نظر نمی رسد با این کمک های کمیته امدادی، گرهی از کار فروبسته مردم باز شود....
کلمه – گروه اقتصادی: «کمک اقتصادی»، «عیدانه»، «کمک معیشتی» و تعابیری نظیر اینها، ژست سیاسی- اقتصادی تازه ای است که مدتی است با انتساب به رهبری بر صدر اخبار رسانه های جریان حاکم قرار گرفته است، عیدانه! ای که اگرچه هنوز بر سر مبلغ آن – که ۷۰ هزار تومان باشد یا ۲۰۰ هزار تومان – توافقی صورت نگرفته، اما بررسی نرخ های بازار بی هیچ حرف و حدیثی گواه بر آن است که حتی با فرض پرداخت سقف ۲۰۰ هزار تومانی آن، این رقم دردی از انبوه مشکلات معیشتی خانوارهای ایرانی حل نخواهد کرد.
به گزارش کلمه، در حالی که اختلافات اقتدارگرایان حاکم به اوج خود رسیده و دولت و مجلس و دیگر دست اندرکاران حاکمیت هریک تقصیر مشکلات را به گردن دیگری می اندازند، به نظر می رسد که رهبری با دستور پرداخت پول به مردم در ماه پایانی سال قصد دارد قدری از نارضاینی مردم کم کند؛ هرچند با قیمت های فعلی به نظر نمی رسد با این کمک های کمیته امدادی، گرهی از کار فروبسته مردم باز شود. این در حالی است که دولت هم ظاهرا نه تنها عزمی برای کنترل قیمت ها ندارد، بلکه از گرانی هرچه بیشتر هم بدش نمی آید، حتی به بهای افزایش فشارها بر مردم.
همزمان با زمزمه عیدانه ای که به اصطلاح برای افزایش قدرت خرید مردم در ایام عید درنظر گرفته شده، دور تازه روند افزایشی قیمت ها نیز آغاز شده است. خبرگزاری مهر از تلاشهای دولت برای تامین اعتبار کمک اقتصادی ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومانی شب عید به مردم و آغاز بررسی سناریوهای مختلف در این باره خبر می دهد، اما مشخص نیست چرا این تلاش در جهت سامان دهی بازار عرضه و تقاضا و کنترل قیمت ها معطوف نمی شود.
نمونه بارز این سهل انگاری، بازار مرغ و تخم مرغ است. در حالی که دولت از توزیع مرغ ۵ هزار و ۱۰۰ تومانی و کاهش قیمت خبر داده بود، اما قیمت مرغ در بازار با روند افزایشی به کیلویی ۶ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است.
از سویی در حالی چند ماه پیش تفاهمنامهای منعقد شد که قیمت تخممرغ در بازار برای مصرفکننده از کیلویی ۳ هزار و ۷۰۰ تومان بالاتر نرود، اما نرخ آن ۷۵۰۰ تومان شد.
قیمت تخممرغ طی چند روز گذشته در بازار سیر افزایشی داشته و از شانهای ۵ هزار و ۵۰۰ تومان به ۷ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه گزارش می دهد: هر کیلوگرم مرغ آماده طبخ در میدان فردوسی تهران ۶ هزار و ۳۰۰ تومان و در منطقه جنوب تهران ۶ هزار و ۲۰۰ تومان عرضه میشود. هفته گذشته قیمت مرغ کیلویی ۴ هزار و ۸۰۰ تومان بود.
براساس این گزارش یک کیلوگرم گوشت بوقلمون ۸ هزار و ۲۰۰ تومان، گوشت شترمرغ ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان و گوشت شتر ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان در بازار عرضه میشود.
همزمان دیگر خبرگزاری منتسب به سپاه (تسنیم) از عرضه برنج ایرانی ۷۰۰۰ تومانی در بازار خبر می دهد و می نویسد: شرکت گلستان از سه روز پیش اقدام به فروش برنج طارم ایرانی در بستههای پردیس به قیمت کیلویی ۶۹۶۰ تومان در بازار کرده است.
بر اساس این گزارش، بسته های ۱۰ کیلویی برنج طارم ایرانی از سوی این شرکت ۶۹ هزار و ۶۰۰ تومان به فروش رفته است.
این شرکت همچنین، برنج شکسته درجه سه ایرانی را کیلویی ۴۲۰۰ تومان می فروشد و کیسه های ۲۰ کیلویی این محصول ۸۴ هزار تومان به فروش رفته است.
برنج وارداتی نیز از سوی این شرکت کیلویی ۲۸۰۰ تومان از تاریخ اول بهمن قیمت خورده است.
با آغاز موج تازه گرانی ها، پیشبینیها و برآوردهای بانک مرکزی هم از افزایش نرخ تورم در ماه های باقی مانده سال حکایت داشته و نشان می دهد که این رقم سال آینده تداوم خواهد داشت.
این گزارش نشان میدهد که نرخ تورم در سال ۹۱ به ۳۲ درصد خواهد رسید. رقمی که کارشناسان آن را غیرکارشناسی خوانده و ضمن آنکه میزان تورم فعلی را بیشتر از آمار این نهاد دولتی می دانند، از رکوردهای بی سابقه نرخ تورم در سال آینده خبر می دهند.
با این وجود خبرگزاری مهر گزارش داد: روند نرخ تورم از فرورین تا دی ماه امسال همواره افزایشی بوده و این نرخ از ۲۱٫۸ درصد ابتدای سال به ۲۸٫۷ درصد در دوازده ماهه منتهی به اولین ماه زمستان ۹۱ رسیده است.
در همین حال، برآوردهای بانک مرکزی حاکی از آن است که به احتمال زیاد، نرخ تورم در دوازده ماهه منتهی به اسفندماه ( متوسط سال ۹۱ ) به ۳۲ درصد خواهد رسید. البته برآوردهای گذشته نشان میداد که نرخ تورم در سال ۹۱ به ۳۷ درصد خواهد رسید اما با اتخاذ تدابیری، این رقم برآوردی تعدیل شده است.
پیش از این، بانک مرکزی نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به آذر ماه را ۲۷٫۴ درصد، آبان ماه را ۲۶٫۱ درصد، مهرماه را ۲۴٫۹ درصد، شهریورماه را ۲۴ درصد، مردادماه ۱۳۹۱ را ۲۳٫۵ درصد، تیرماه را ۲۲٫۹ درصد، خردادماه را ۲۲٫۴ درصد، اردیبهشت ماه را ۲۲٫۲ درصد و فروردین ماه را ۲۱٫۸ درصد اعلام شده بود.
هم چنین اطلاعات منتشره از سوی مرکز آمار ایران حاکی از آن است که حداقل هزینه های خانوار ساکن تهران و شهرهای بزرگ رقمی معادل یک میلیون و ۲۱۶ هزار تومان است که با نرخ های تازه ای که بازار تجربه می کند.
با این اوضاع، می توان پیش بینی کرد عیدانه ای که هنوز محل تامین آن مشخص نیست چه نقشی در زندگی خانوارهای ایرانی خواهد داشت.
۲۰۰ هزار تومان با احتساب گوشت ۳۱ هزار تومانی در خوشبینانه ترین حالت و یا روغن ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومانی و برنج و مرغ و تخم مرغی که نرخ های تازه آن در بالا گزارش شد، چه میزان معیشت خانوارها را ارتقاء خواهد داد؟
علاوه بر کالاهای اساسی باید خریدهای شب عید از شیرینی و آجیل و میوه گرفته تا پوشاک را هم به این لیست افزود و دید قدرت خرید مردم با عیدانه موعود رهبری چه تغییری می کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر