۱۳۹۱ دی ۲۰, چهارشنبه

۹ کشته و ۹ مصدوم سهم کارگران ظرف دو هفته گذشته


چکیده :حادثه در حین کار همچنان از میان کارگران قربانی می‌گیرد. تنها در دو هفتهٔ گذشته تا به امروز مورخ بیستم دی ماه، خبر رسمی جان باختن ۹ کارگر و مصدومیت همین تعداد از میان کارگران گزارش شده است که عمق فاجعه را به خوبی نشان می‌دهد. این جدا از خیل وقایع و حوادثی است که هیچ‌گاه به سطح رسانه‌ها راه...

حادثه در حین کار همچنان از میان کارگران قربانی می‌گیرد. تنها در دو هفتهٔ گذشته تا به امروز مورخ بیستم دی ماه، خبر رسمی جان باختن ۹ کارگر و مصدومیت همین تعداد از میان کارگران گزارش شده است که عمق فاجعه را به خوبی نشان می‌دهد. این جدا از خیل وقایع و حوادثی است که هیچ‌گاه به سطح رسانه‌ها راه نمی‌یابند.
به گزارش ایلنا، دو روز پیش مورخ هجدهم دی ماه، ریزش سیلوی سیمان کارخانه سیمان خاکستری در شهرستان نایین اصفهان، یک کشته و دو مجروح را به جمع قربانیان حوادث کار اضافه کرد.
در این حادثه کارگری ۳۲ساله به نام «کیوان. ص» به دلیل قرار گرفتن در زیر لایه‌های سیمان جدا شده از جداره سیلو جان خود را از دست داد و دو نفر کارگر دیگر با نام‌های «رضا» ۳۳ساله و «امین» ۲۱ساله که برادر بوده‌اند، مصدوم شدند.
این سه کارگر که بر روی داربست، مشغول تمیز کردن دیواره داخلی سیلوهای ذخیره سیمان این کارخانه بودند که بر اثر جدا شدن قسمت بزرگی از سیمان جداره این سیلو دچار حادثه شدند.
۹ کشته و مصدوم در دو هفتهٔ گذشته
وقوع همزمان دو حادثه حین کار دیگر در مشهد در‌‌ همان روز – ۱۸ دی ماه – باعث مصدومیت شدید دو کارگر شد. سقوط یک کارگر در داخل میکسر ۱۵ متری، باعث آسیب دیدگی شدید وی از ناحیه کتف شد. همچنین گیر کردن دست یک کارگر زن لای نقاله دستگاه مرباسازی جراحات زیادی را به وی وارد کرد.
ــ
ظهر روز هفدهم دی ماه، برشکاری غیر اصولی بر روی تانکر حاوی گازوئیل باعث مصدومیت‌ کارگر برشکاری شد که در خیابان استاد احمد آرام شهر یزد مشغول کار بود. طی این حادثه، کارگر برشکار برای انتقال تانکر بزرگ گازوئیل به بیرون از کارگاه، قصد برش دادن آن را داشت که ناگهان تانکر دچار حریق شد.‌
ــ
یک روز پیش از آن در ۱۶ دی ماه، یک کارگر ساختمانی در مشهد هنگام حمل مصالح ساختمانی با بالابر از ارتفاع ۱۲ متری سقوط کرد و جان باخت. این حادثه در بلوار جانباز شهر مشهد، هنگامی رخ داد که کارگر ۲۸ساله‌ای در اولین روز کاری خود مشغول انتقال نخاله‌های ساختمانی از عمق ۱۲متری یک گودال به سطح زمین بود که ناگهان دستگاه بالابر مصالح ساختمانی همراه با کارگر جوان به پایین سقوط کرد و باعث مرگ کارگر جوان شد.
در‌‌ همان روز واژگون شدن تخته داربست، باعث مرگ یک کارگر ساختمانی دیگر در اهواز شد. «جابر محبی» کارگر ۲۵ ساله‌ای که ‌در طبقه سوم یک ساختمان نو ساز در خیابان گلستان اهواز در حال سنگ کاری بود به دلیل واژگون شدن تخته داربست سقوط کرد و جان باخت.
اما این روز پر حادثه با وقوع اتفاق ناگوار دیگری نیز همراه بود. سقوط یک کارگر ساختمانی از ارتفاع ۷ متری در کارگاه خط آهن تهران – تبریز باعث مصدومیت وی شد. این حادثه در کار‌گاه پل سازی خط آهن تهران – تبریز باعث مصدومیت وی شد. طی این حادثه کارگر ۳۵ ساله‌ای با نام «سید حمید- م» در حال کارکردن برروی داربست متحرک قالب بندی بتن بود که ناگهان برروی پایه‌های داربست سقوط کرد و از ناحیه کمر و لگن به شدت آسیب دیده بطوری که دیگر قادر به حرکت نبود.
ـ‌ـ
۴روز پیش از این حوادث مورخ ۱۲ دی ماه، یک کارگر مقنی در مشهد، هنگام حفر چاه در خیابان شهید صادقی با ریزش دیواره چاه در عمق ۶ متری زیر خاک جان باخت. مسئولان امداد و نجات «‌سست بودن خاک و ریزش دیواره‌های چاه علت» را علت بروز این حادثه ناگوار اعلام کردند.
ـ‌ـ
شامگاه ۱۰ دی ماه، انفجار کپسول گاز در معدن استخراج سیمان کارخانه سیمان شاهرود باعث کشته شدن ۲ کارگر و یک پیمانکار شد. انفجار چند کپسول هوا در قسمتهای جنبی کارخانه (استخراج سیمان) که تحت نظر پیمانکار تهیه مواد اولیه قرار داشت، باعث شد کارفرمای این شرکت بنام حسین قاسمی به همراه دو کارگر به نامهای علیرضا قاسمی و امیر بیکی به علت شدت جراحات وارده جان خود را از دست بدهند. مسئولان مربوطه علت این حادثه را «انفجار کپسولهای صنعتی هوا در کارگاه تعمیرات نگهداری خودرو» عنوان کردند. همچنین «مصطفی خیمه» بازرس وزارت کار شاهرود به ایلنا گفته بود «‌با توجه به اطلاعات بدست آمده این احتمال وجود دارد که کارگری که با کپسول برش هوا کار می‌کرده، دستش روغنی بوده و در اثر برخورد دست وی با سر کپسول، انفجار رخ داده باشد.»
۹ دی ۹۱ حوالی ساعت ۱۲ ظهر، یک خودرو به علت تخطی از سرعت مطمئنه در اتوبان آزادگان بعد از خروجی خلیج فارس با پنج کارگر شهرداری تصادف کرد که یکی از این کارگران بر اثر شدت جراحات کشته شد. در این تصادف مرگبار، یک دستگاه پراید پس از آنکه کنترل حرکت خود را از دست داد با کارگران شهرداری که در حاشیه اتوبان مشغول کار بودند، برخورد کرد. این تصادف به مرگ «منصور بهادری» و مصدومیت شدید چهار کارگر پیمانکاری شهرداری منجر شد.
در‌‌ همان روز کارگری در تبریز هنگام کار با دستگاه پرس در یک کارگاه سماورسازی جان خود را از دست داد. در این حادثه که در میدان کاه فروشان، سرای قریش شهر تبریز رخ داد، سر کارگر بین جک بالایی پرس و پایه ثابت دستگاه گیر کرد. کارگر مذکور از ناحیه صورت، فک و گردن دچار آسیب دیدگی شدید شده بود که شدت جراحات وارده جان وی را گرفت.
نقش بحران اقتصادی بر افزایش حوادث حین کار
به باور بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی و فعالان کارگری، روند صعودی افزایش حوادث در گارگاه‌ها و واحد‌های تولیدی، افزایش هزینه‌های کارفرما پس از افزایش قیمت دلار و افزایش بی‌سابقه نرخ تورم است زیر دیگر کارفرمایان انگیزه‌ و توان اجرای طرح‌های ایمنی را به منظور کاهش حوادث شغلی را ندارند.
کارفرمایی که چندین ماه حقوق کارگرانش را پرداخت نکرده است چطور می‌تواند آموزش کارگران که به افزایش ایمنی در کارخانه‌ها کمک می‌کند را اجرا کند.
افزایش هزینه‌های ایمنی، تحریم‌ها و همچنین کاهش بازرسی‌های اداره کار را از عوامل مهمی در افزایش حوادث ناشی از کار، منجر شده تا آموزش‌های لازم که به هزینه شخصی کارفرما در کارخانجات برای کاهش حوادث کار صورت می‌گرفت در بسیاری از کارخانه‌های خصوصی متوقف شود.
روزانه ۵ کارگر کشته می‌شوند
پیش‌تر سازمان پزشکی قانونی در خصوص حوادث حین کاری آمارهایی را منتشر کرده بود که با تحلیل آن به میانگین مرگ روزانه پنج کارگر بر اثر حوادث شغلی رسیدیم. اما به نظر می‌رسد با توجه به وسعت انتشار اخبار رسمی که نشان دهنده بخشی کوچکی از واقعیت است باید در نتایج به دست آمده از این آمار تجدید نظر کرد.
بر اساس آمارهای رسمی. سازمان پزشکی قانونی، در هفت ماه نخست سال جاری بطور میانگین روزانه پنج کارگر جان خود را جریان حوادث حین کار از دست داده‌اند.
از این میان، روزانه ۲ کارگر تنها به دلیل سقوط از بلندی، یک کارگر روزانه بر اثر اصابت جسم سخت و ۲ کارگر دیگر به دلایل مختلف از جمله برق‌گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن و… جان می‌بازند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر