بهام در درآمدهای سازمان اوقاف از اماکن «متبرکه» و ادامه کسب درآمد از امامزادههای فاقد «شجرهنامه» باعث مطرح شدن بحث تحقیق و تفحص از این سازمان در مجلس شده است. ۱۲۷ هزار موقوفه٬ هشت هزار و ۱۵۱ بقعه و ۱۰ هزار امامزاده در کشور وجود دارد که آماری از درآمدها و دخل خرج آن منتشر نمی شود....
گروه خبر : ابهام در درآمد اماکن «متبرکه» و ادامه کسب درآمد از امامزادههای فاقد «شجرهنامه» باعث مطرح شدن بحث تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در مجلس شده است.
به گزارش کلمه، طبق اعلام سازمان اوقاف و امور خیریه یک میلیون و ۲۰۰ هزار رقبه٬ ۱۲۷ هزار موقوفه٬ هشت هزار و ۱۵۱ بقعه و ۱۰ هزار امامزاده در کشور وجود دارد که البته از سرنوشت درآمدی و گردش مالی آنها اطلاعی در نیست و به گفته مجلس آماری از درآمدها و دخل خرج آن نه منتشر می شود و نه شفاف سازی صورت می گیرد.
غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی از اعضای کمیسیون برنامه،بودجه و محاسبات مجلس با اعلام خبر “تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه کشور”، گفته است: در مراجعاتی که مردم با وکلای خود دارند نسبت به “بقعهها و امامزادهها” ابهاماتی دارند که در این راستا، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه برای پاسخگوی به سوالات در کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات حضور پیدا کرد، اما درباره “درآمد اوقاف” و هزینهکرد آن جواب شفافی از وی نگرفتیم.
به گفته او از آنجا که درآمدهای اوقاف جزء درآمدهای دولت نیست و دیوان محاسبات نیز بر این درآمدها نظارتی ندارد و این سازمان نیز ترازنامه شفاهی را تهیه و منتشر نمیکند.
سازمان اوقاف و امور خیریه نهاد ادارهکننده موقوفات در کشور است. قلمرو فعالیت این سازمان شامل «موقوفات عام فاقد متولی یا مجهول التولیه و موقوفات خاصه و اماکن مذهبی اسلامی و همچنین اثلاث باقیه، محبوسات، نذور، صدقات و هر مال دیگری که به غیر از عنوان وقف برای امور عامالمنفعه و خیریه اختصاص یافته و مؤسسات و انجمنهای خیریهای که از طرف دولت یا سایر مراجع ذیصلاح به سازمان محول شده باشد.» است. سرپرست این سازمان از طرف رهبری تعیین میشود.
براساس آمار سازمان اوقاف و امور خیریه٬ بیش از هشت هزار امامزاده وجود دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از جعفرزاده محورهای طرح تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه کشور شامل نحوه هزینهکرد این سازمان و شفافسازی در مورد درآمدها و هم چنین ضرورت پاسخگویی سازمان اوقاف در مورد این است که در ابتدای پیروزی انقلاب چند امامزاده داشتیم و اکنون امامزادهها به چه تعداد رسیده است.
سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در مجلس هشتم تلاش کرد تا بودجه خود را افزایش دهد و برای این کار برنامه و طرحهای مختلفی را (اعم از تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی، تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن، مرمت امامزاده ها، تشکیل بانک اطلاعاتی موقوفات و…) در دستور کار خود قرار داد.
نکته قابل تامل در سخنان این نماینده اشاره به وجود امامزادههای فاقد “شجرهنامه” است که تنها برای اوقاف درآمدزایی میکنند و موجبات وهن دین شده است . از سویی اگر چه سازمان اوقاف و امور خیریه کشور وعده جمع آوری امامزادههای فاقد شجرهنامه را داده بوده که به گفته این نماینده اقدامی در این مسیر انجام نداده است.
با توجه به این که اوقاف هیچ برنامهای برای رفع ابهامات نداشته، طراحان این طرح مجبور به رسانهای کردن این موضوع شده و قطعا این طرح را پس از بازگشایی مجلس دنبال خواهند کرد.
در همین زمینه مصطفی افضلیفر سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از بررسی عملکرد و رسیدگی به شکایات برخی افراد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از نحوه فعالیت سازمان اوقاف و امورخیریه در کمیسیون متبوع خود خبر داده است.
جعفرزاده پیش از این نیز انتقاد کرده بود که سازمان اوقاف شفافیت لازم را در درآمد و هزینه امامزاده ها ندارد و به مردم گزارش نمی دهد. در ضمن قبور شهدا هم در امامزاده ها به درستی ساماندهی نشده است.
احمد شرفخانی معاون فرهنگی سازمان اوقاف در گفت و گو با مهر این برداشتها را ناصحیح و اشکالات را موردی خوانده و تاکید کرده که تمامی امامزاده برنامه دارند و درآمد هر امامزاده صرف همان امامزاده می شود.
با این وجود جعفرزاده گفته است: خودم به چند امامزاده رفتم و می دانم ۲۰ درصد درآمد امامزاده ها را سازمان اوقاف بر می دارد. آقایان می گویند صرف فعالیتهای فرهنگی می کنیم و من سوال می کنم چه کسی به شما این اجازه را داده است؟ بر اساس کدام فتوای شرعی؟ اینکه می گویند درآمد هر امامزاده صرف همان امامزاده می شود دروغ است! بگوئید این پولها کجا می رود؟ چرا آمار امامزاده ها یک مرتبه افزایش داشته است؟ چرا ساماندهی قبور شهدا در امامزاده ها ساماندهی نشده است؟
معاون فرهنگی سازمان اوقاف اما با رد گفتههای این نماینده مجلس٬ اظهارات او را بدون مطالعه و به قصد سیاهنمایی و وارونه جلوه دادن عملکرد این سازمان عنوان کرده و توضیح داده ۴۰ درصد درآمد «امامزادهها» برای عمران و آبادانی بقعه، ۳۰ درصد برای امور جاری و هزینههای مصرفی، ۲۰ درصد مسائل فرهنگی و مذهبی و ۱۰ درصد حقالتصدی اختصاص مییابد.
غلامعلی جعفرزاده هم اعلام کرده که از این توضیحات قانع نشده و موضوع درآمد هشت هزار «امامزاده» را در مجلس پیگیری خواهد کرد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر