چکیده :وضعیت اخیر بازار برنج، یک نمونه از خیانت های هشت ساله دولت احمدی نژاد به اقشار ضعیف مردم است: ابتدا واردات گسترده و بی سابقه برنج در ازای حراج نفت کشور، سپس فضاسازی مصنوعی و کمبود عرضه عامدانه برنج و در نتیجه افزایش نرخ آن، سپس عرضه برنج پاکستانی و هندی آلوده با قیمت اندکی کمتر از قیمت حبابی بازار، و در نهایت ادعای اینکه دولت با عرضه برنج ارزان تر! می خواهد نگذارد به مردم فشار بیاید. واقعیت اما این است که دولت در حالی برنج خارجی را به قیمت هر کیلو 3850 تومان می فروشد که برای خرید آن تنها معادل 1100 تومان پرداخت کرده است؛ یعنی بیشتر از سه برابر گران فروشی دولت به...
کلمه – گروه اقتصادی: دولت رانتی هم چنان یکه تازی می کند؛ رانت برنج هنوز پرخبر است. دولت در حالی برنج ۱۱۰۰ تومانی را با ارز مرجع وارد کرده که آن را به قیمت ۳ هزار و ۸۵۰ تومان به مردم می فروشد.
به گزارش کلمه، حالا دیگر همه از ترفند دولت برای فضاسازی مصنوعی و کمبود عرضه عامدانه برنج و در نتیجه افزایش نرخ آن خبر دارند، ترفندی که به سیاستی دنباله دار در دولت احمدی نژاد تبدیل شده است. این در شرایطی است که رانت خواران دولتی با کاهش تعرفه واردات برنج، حاشیه سود خود را دو چندان کرده اند.
پیش از این جمیل علیزاده شایق گفته بود: برنج خارجی که با ارز مرجع وارد کشور میشود قیمت تمام شده آن کیلویی ۲۰۰۰ تومان است اما در بازار کشور کیلویی ۳۵۰۰ تومان عرضه میشود. نرخی که روز به روز بالاتر می رود و گران تر به دست مردم می رسد تا سود بیشتری هم به جیب دولت رود.
مطابق آمار واردات برنج در ۱۰ماهه گذشته از مرز یکمیلیون تن گذشته تا رکورد رانت ۲هزارو۴۰۰میلیارد تومانی در بازار برنج هم زده شود.
به گفته دبیر انجمن برنج ، گرانی برنجهای وارداتی موجب افزایش قیمت برنجهای داخلی نمیشود چراکه انبارهای تولیدکنندگان مدتها است خالی شده است. دولتیها اما در توجیه این اقدام خود، حمایت از تولید را مورد اشاره قرار میدهند و مدعی اند که این اقدام آنها نوعی حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده بوده است.
روزنامه بهار در گزارشی می نویسد: برنجهای وارداتی از مبادی هند، پاکستان و امارات به قیمتی کمتر از هزار و۱۰۰تومان در انبارهای دولتی و خصوصی تخلیه شدهاند؛ برنجهایی که شاهد توزیع ۳هزار و۸۵۰ تومانی آنها در بازار هستیم. براساس آمار گمرک واردات برنج به کشور در ۱۰ماهه سال ۱۳۹۱ سهمی معادل ۲/۲درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص داد.
عمده واردات برنج ایران در همین مدت از طریق هند، امارات و پاکستان انجام شد، به طوری که سهم این سه کشور از واردات برنج ایران به بیش از ۹۴درصد رسید. همچنین سهم هند از کل واردات برنج بالغ بر ۶۷درصد شد. این در حالی است که براساس تازهترین تصمیم دولت تعرفه واردات برنج به ۱۲درصد کاهش یافت.
مبادی وارداتی که پیش از این کلمه از آلودگی برنج های آن گزارش داده بود. برنج های آلوده ای که در راه مقاصد انتخاباتی دولت عدالت محور! و سوء مدیریت آن انبارهای کشور را پر کرده و سلامت یکایک ایرانیان را نشانه رفته است.
یکمیلیون تن برنج وارداتی با ارز هزار و۲۶۶ تومان و در نهایت با احتساب تعرفه ۲۴درصدی قیمت تمامشدهای کمتر از هزار و۱۰۰ تومان. فروش برنجهای وارداتی در بازار طی ماههای گذشته دوهزار و۸۰۰ تومان بوده است که در چند هفته اخیر با صدور مجوز دوباره گرانی این کالا در بازار شاهد افزایش هزارو ۵۰ تومانی در هر کیلوگرم برنج وارداتی بودیم.
از سوی دیگر در ۹ماهه امسال حجم ثبت سفارش واردات برنج بالغ بر ۴میلیون و ۵۴۴هزار تن شد که از این میزان ۸۹۷هزار تن برنج وارد کشور شد. این در حالی است که کل نیاز سالانه کشور به واردات برنج ۵۰۰هزار تن برآورد میشود. ساده است نیاز ۵۰۰هزار تنی به گفته تولیدکنندگان و نیاز یکمیلیون و ۲۰۰هزارتومانی به گفته متولیان تنظیم بازار در برابر ثبت سفارش ۴/۵میلیون تنی و البته کاهش تعرفه واردات برای تسهیل در ورود برنج به کشور.
این گزارش اشاره دارد: این اتفاقات به نظر از یک جریان قوی و با نفوذ در بازار برنج نشات میگیرد تا حاشیه سود دلخواه یا همان رانت واردات کماکان برقرار باشد.
دبیر انجمن برنج با انتقاد از فضای ایجاد شده، قیمت منطقی برنجهای وارداتی را دوهزار تومان اعلام کرده است. جمیل علیزادهشایق در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران گفت: در پی انتقال دریافت ارز مبادلهای برنج به مرحله سوم طبق اعلام رسمی گمرک، تعرفه واردات برنج به نصف کاهش یافت. وی ادامه داد: تصمیمگیریهای بدون ثبات و پیاپی مسئولان موجب ایجاد آشفتگی در بازار شده است.
به گفته او هر تن برنج وارداتی در کشور مبدأ ۴۰۰ دلار خریداری میشود که اگر براساس دلار چهارهزارتومانی هم تعیین قیمت کنیم، هر کیلو برنج وارداتی با احتساب هزینه حملونقل باید در بازار تهران کیلویی دوهزارتومان به فروش برسد.
به گفته او، در سالجاری دو میلیون و ۴۰۰هزار تن برنج در کشور تولید شده است و سرانه مصرف کشور در سال سهمیلیون تن است. افزود: این در حالی است که بیش از ۹۰۰هزار تن برنج از مبادی رسمی طی ۱۰ماه گذشته وارد کشور شده است.
در همین رابطه پس از مطرح شدن بحثهایی مبنی بر عدم تعلق ارز مرجع به واردات برنج و اختصاص ارز مبادلهای به آن، مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: واردات برنج با هر نوع ارزی امکانپذیر است. علی پورکاوه در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر ارز مرجع، ارز مبادلهای و ارز آزاد نیز میتواند در راستای واردات برنج مصرف شود. وی درباره دلیل کاهش تعرفه واردات برنج گفت: کاهش تعرفه واردات برنج به سبب مابهالتفاوت نرخ ارز مرجع و ارز مبادلهای انجام شده است.
مدیرکل تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت با افتخار اعلام می کند: هماکنون عرضه برنج در سطح قابل قبولی از سوی معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت فراهم شده است و بر این اساس، توزیع ۲۰۰هزار تن برنج هندی در ۴۵روز باقیمانده از سال، از دیروز در سراسر کشور اجرایی شده است. وی تصریح کرد: بر این اساس توزیع برنج با نرخ مصوب و دولتی در سطح ۳۱ استان کشور براساس زمانبندی و برنامهریزیهای صورتگرفته در حال انجام است. پورکاوه گفت: قیمت این نوع برنج برای خردهفروشیها سههزار و۶۰۰ تومان و برای مصرفکننده سه هزار و۸۵۰ تومان تعیین شده است.
توزیع برنج ادامه همان برنامه تبلیغاتی انتخاباتی سال ۸۸ دولت احمدی نژاد است؛ با این تفاوت که به جای سیب زمینی حالا برنج های آلوده جای آن را گرفته است.
کلمه پیش از این گزارش داده بود: اگر مبنای واردات را آمار گمرک و اتاق بازرگانی ایران بگیریم که از افزایش ۱۰۰ برابری واردات برنج درد مقایسه با سال گذشته خبر داده بودند و یا به این رقم ۹۰۰ هزار تنی واردات برنج از سوی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت استناد کنیم، حالا دولت می خواهد این ۹۰۰ هزار تن را بین ایرانیان با نرخی متفاوت برای دور تازه واردات خود بفروشد که اگر این میزان را تقسیم بر ۷۵ میلیون نفر کنیم، سهم هر ایرانی از پول نفت، می شود: ۱۲ کیلو برنج هندی آلوده. حالا دولت به جای پول نفتی که از ۸ سال پیش وعده آن را می داد برنج های آلوده بر سر سفره ها می آورد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر